Dit bestemmingsfonds is specifiek bedoelt voor het creëren van onderzoek naar ependyomen. We willen het voor elkaar krijgen om zoveel donaties te werven dat we 1 of meer onderzoeken kunnen op laten starten.Er is dringend meer kennis en inzicht nodig voor de behandeling en voorkoming van deze hersentumorsoort.
EPENDYOOM
De ependymoom is een zeldzaam voorkomende tumor in de hersenen of het ruggenmerg. Deze tumor komt vooral bij kinderen voor, in Nederland zo'n 10 tot 15 kinderen per jaar. Bij volwassenen wordt hij minder vaak gezien. Een bekende patiënt is Jochem Myjer
De hersenholtes (ventrikels) en hersenkanalen, waarin hersenvocht, de liquor, stroomt, worden bedekt met ependymcellen. Hersentumoren die ontstaan uit die ependymcellen worden ependymomen genoemd. Ependymomen kunnen zowel in de grote hersenen, de kleine hersenen, als in het ruggenmerg voorkomen. Omdat het ependymoom in het hersenvocht groeit kunnen tumorcellen met het hersenvocht verplaatsen en zo uitzaaiingen in hersenen of ruggenmerg veroorzaken.
Ependimomen worden vooral waargenomen bij kinderen rond hun vierde jaar en bij volwassenen rond hun 35e jaar. Ze kunnen laaggradig en hooggradig zijn. Een ependymoom ontstaat door een fout in de ontwikkeling van de voorlopercellen van de steuncellen. Vermoedelijk is er in de kern van die cel iets afwijkend aan het DNA of de chromosomen. Waardoor zo'n beschadiging optreed is niet bekend. Soms is een Ependymoom tumor al voor de geboorte in aanleg aanwezig.
Deze actie heeft (nog) geen donaties. Wees de eerste, door op de groene [DONEER] knop te drukken.
Onze bestemmingsfondsen
Zelf bepalen waar je donatie heen gaat
Onze donateurs maken meer hersentumor onderzoek mogelijk. Daarvoor kan algemeen gedoneerd worden, maar er kan ook zeer gericht gedoneerd worden via de daarvoor bestaande bestemmingsfondsen. Hiermee is het mogelijk om een donatie specifiek aan het onderzoek van een bepaalde soort hersentumor, een ziekenhuis of zelfs een hersentumor specialist te geven.
Wanneer je doneert aan een ziekenhuis of arts dan worden zij direct via een email hiervan op de hoogte gesteld. Een bij de donatie geplaatste opmerking wordt daarbij ook doorgestuurd.